AMINOACIZI
Aminoacizii se denumesc folosind cuvântul „acid“, urmat de „amino“ și numele acidului corespunzător. Prin prefixele „di“, „tri“ etc., se arată numărul de grupe amino și carboxil din care face parte, iar poziția a două grupe funcționale se precizează cu literele grecești „α“, „β“, „γ“, „δ“, „ε“, în care acidul este α dacă grupările amino și carboxil se leagă de un același carbon, β dacă grupările amino și carboxil se leagă la atomi de carbon alăturați, iar, pe măsură ce crește distanța, se vor numi γ, δ, ε.
Un aminoacid este natural dacă este alifatic și α. Sunt 20 de aminoacizi ce intră în componența proteinelor.
Aceștia sunt: Alanină, Valină, Leucină, Izoleucină, Prolină, Triptofan, Fenilalanină, Metionină, Glicocol, Serină, Treonină, Tirozină, Asparagină, Inină, Lizină, Histidină.